A madarak tollainak éppsége tükrözi a madár egézségét.Ha tollazatával bármi gond adódik a gazdák rögtön betegségekre gondolnak,pedig a papagájok gyakran levetik(kicserélik) toll "ruhájukat". Ezt a tollak elhasználódása okozza. Ilyenkor a madár nem beteg, csupán vedlik. Mivel a hullámos papagáj nem őshonos hazánkban, így vedlése nincs időszakhoz kötve, nem úgy mint a hazánkban élő madaraknál.

Ha a lakásban (főleg télen a fűtési szezonban) 26C° fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor nagyobb mértékben fog vedleni madarunk. A hullámos papagájok nem szeretik a tűzőnapot,  mert a hősugárzás miatt tollainak egy részének lehulattásával reagál. Ezt és a Francia vedlést gyakran össze keverik. Amikor papagájunk 4-5 hónapos egy nagy vedlésen esik át,  ugyanis ekkor hormonváltozás is történik. Ez a vedlés is eltart néhány hónapig. Ez után a fiókák hallvány színű tolazatát,  élénk szinek váltják fel.  Ekkor alakul ki a "nyakláncuk"véglegesen (nyakfoltok) melyek szint úgy erős szinekben pompáznak.

A tolltépkedésre azért kell oda figyelni, mert nem mindig a vedlő tollakat tépik ki, hanem előfordulhat, hogy épp tollait tépi ki unalmában. Ez viszont, azért is lehet ,mert a levedlett tollak helyére jönnek az újjabak és ez visszkedhet a madárnak , ilyenkor többet simogassuk ! Ha a tolltépkedés mellet madarunk vakaródzik is az arra is utalhat,hogy valami élőskődő jutott be börébe,  ilyenkor alaposan nézükk át madarunkat. (Tipp:Ha este hófehér anyaggal letakarjuk madarunkat és reggelre tele lesz piros pöttyökkel madarunknak biztos atkás.) Ha madarunkat élősködő lakja lanykább, gubbasztani kezd stb. (erről részletesen az Élősködők bejegyzésben olvashat) De az is lehet,hogy madarunknak D , A vitamin hiánya van. Ugyanis télen se szabad elhanyagolni e két vitamint! Erre megoldás a csukamáj olajos recept: Félkilónyi kölesbe fél kávéskanálnyi (inkább kevesebb mint több) csukamájolajat tegyünk,majd tegyük tisztára mosott üvegbe a hütő szekrénybe (ne a fagyasztó részébe) Mindig csak egy napra való menyisséget adjunk madarunknak!! Ha nem eszi meg,  ne tartogassuk,mert beavasodik és nagyobb kárt csinálunk, mint hasznot és minden héten elenörizzük adható e még papagájunknak!

Feldolgozott forrás:Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj.