Baromfi pestis

Ezt a betegséget vírus okozza. Két formáját ismerik: klaszikus vagy lombardiai (ennek kórókózója kevesebb így ez ritkább). A newcastle-i betegség egy kötőhártya-gyulladás, még az emberre is átterjedhet. Nagyon veszélyes betegség (mind madarunk és mi számunkra is.) nagyon ritkán jelentkezik járványként, de akkor érintéssel ivóvizzel (szinte minden,hogy terjed az állatok is tollukal,szőrükkel stb.). A betegség először a madár csőrét és garat nyálka hártyáját támadja meg, szívós nyálkával fedd be, melyet madarunk rángadozással akar eltávolítani. Később (akaratonkívüli rángatózást  és bénulást okoz). Vannak enyhébb megbetegedések,  ezek csak kevés tojáshozamot hoznak. Csak megelőzéssel lehet ellene védekezni. Ez nem játék.

Forrás.Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj

Öklendezés, ürülék evés

Ez tulajdonképpen nem utal semmilyen betegségre. Ha a kalitkába van tükör, madarunk azt hihetti,hogy ott van párja és a legfinomabb madárfalatokat ki öklendezi a fiókák számára (tehát madarunk félre élrti a helyzetet),pontosan ezért nem ajánlom a tükröt a kalitkába.

Az ürülék evés két dologra utalhat: az egyik,hogy unalmában (már-már kényszerként) eszi meg, a másik, hogy valamilyen elem hiányát próbálja ezzel pótolni (pl.:mész,kálcium,foszfor) .Mi magunk ügyebár tudjuk, eleget foglalkozunk e madarunkkal (ha nem foglalkozzunk vele többet) ,de ha úgy érezzük sokat foglalkozunk madarunkkal,   akkor nézzük meg étlapját. Rögtön rá fogunk jönni hibánkra (mert ez egy apró javítható hiba). Pélául, ha észre vesszük, túl sok magot adunk és kevés gyümölcsöt, akkor egészítsük ki az étlapot. Persze, ha madarunk úgy öklendezik, hogy közbe fullad, gubbaszt,  akkor komoly betegségről van szó,  lehet ,hogy léguti beteg (ennek kezelését a Meghűléses betegségek fejezetben olvashatják).

Forrás:Bíró Sándor: A Hullámos Papagáj

Tollhullatés,tolltépkedés

A madarak tollainak éppsége tükrözi a madár egézségét.Ha tollazatával bármi gond adódik a gazdák rögtön betegségekre gondolnak,pedig a papagájok gyakran levetik(kicserélik) toll "ruhájukat". Ezt a tollak elhasználódása okozza. Ilyenkor a madár nem beteg, csupán vedlik. Mivel a hullámos papagáj nem őshonos hazánkban, így vedlése nincs időszakhoz kötve, nem úgy mint a hazánkban élő madaraknál.

Ha a lakásban (főleg télen a fűtési szezonban) 26C° fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor nagyobb mértékben fog vedleni madarunk. A hullámos papagájok nem szeretik a tűzőnapot,  mert a hősugárzás miatt tollainak egy részének lehulattásával reagál. Ezt és a Francia vedlést gyakran össze keverik. Amikor papagájunk 4-5 hónapos egy nagy vedlésen esik át,  ugyanis ekkor hormonváltozás is történik. Ez a vedlés is eltart néhány hónapig. Ez után a fiókák hallvány színű tolazatát,  élénk szinek váltják fel.  Ekkor alakul ki a "nyakláncuk"véglegesen (nyakfoltok) melyek szint úgy erős szinekben pompáznak.

A tolltépkedésre azért kell oda figyelni, mert nem mindig a vedlő tollakat tépik ki, hanem előfordulhat, hogy épp tollait tépi ki unalmában. Ez viszont, azért is lehet ,mert a levedlett tollak helyére jönnek az újjabak és ez visszkedhet a madárnak , ilyenkor többet simogassuk ! Ha a tolltépkedés mellet madarunk vakaródzik is az arra is utalhat,hogy valami élőskődő jutott be börébe,  ilyenkor alaposan nézükk át madarunkat. (Tipp:Ha este hófehér anyaggal letakarjuk madarunkat és reggelre tele lesz piros pöttyökkel madarunknak biztos atkás.) Ha madarunkat élősködő lakja lanykább, gubbasztani kezd stb. (erről részletesen az Élősködők bejegyzésben olvashat) De az is lehet,hogy madarunknak D , A vitamin hiánya van. Ugyanis télen se szabad elhanyagolni e két vitamint! Erre megoldás a csukamáj olajos recept: Félkilónyi kölesbe fél kávéskanálnyi (inkább kevesebb mint több) csukamájolajat tegyünk,majd tegyük tisztára mosott üvegbe a hütő szekrénybe (ne a fagyasztó részébe) Mindig csak egy napra való menyisséget adjunk madarunknak!! Ha nem eszi meg,  ne tartogassuk,mert beavasodik és nagyobb kárt csinálunk, mint hasznot és minden héten elenörizzük adható e még papagájunknak!

Feldolgozott forrás:Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj.

Meghűléses betegség

Ezt ma már egyszerűen a kórházkalitkával gyógyíthatjuk, amely fűthető, hűthető.Ha ilyenünk nincs, a meghűlt madarat 32C° hőmérsékleten tartsuk, amíg beteg.Ilyenkor segítségét vehetjük a hősugárzónak(csak vigyázzunk nem kapcsol ki, ha elérí a kívánt hőmérsékletet, így ezt mingig figyelni kell).Nézzük ,hogy papagájunk nem e fullad!De úgy is megoldhatjuk,hogy a kalitka egyikfele 40 a másik(hűvösebb részen 30-32C°.ha papagájunk meghűlt egyszerűen és fokozatosan melegítsük fel.És jobb az elhelyezését is meggondolni a kalitkának a papagájok szinte mindig huzatba fáznak meg(ha vizes a tolla ha nem).Ha észrevesszük,hogy madarunk köhög és tüsszög ne csak a huzatot szüntessük meg(a kalitka letakarásával,minden oldalról)hanem gondoskodjunk a kellő melegről is és gyógyszerekről.a nehéz,szaggató ziháló légzés az étvágytalanság komolyságra figyelmeztett és akkor már nagyobb baj elhárítására késztett. Ilyenkor szükség van szigorú diétéra.De az is előfordulhat,hogy légcsőhurutot  kap.Ilyenkor a papagáj is épp úgy váladékozik, mint az ember.ha  a váladékot nem tudja ki köhögni akkor ki öklendezi.ilyenkor a madár nem eszik,  sűrgősen ettessük meg! Ha súlyosodik papagájunk állapota,  vigyük el orvoshoz(még idejében).Tehát inkább előzzük meg a bajokat!

Forrás:Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj

A beszéd tanítás

Mindenki a papagájokkal kapcsolatban ezt tartja a legnehezebnek és igaz is saját tapasztalatomból tudom.Egy papagájt beszélni megtanítani csak úgy lehet ha kézhez van szoktatva(szelíd).Gondoljunk bele mennyi információt kell megjegyeznia papagájunknak mire először megszólal(hanszín stb.).Nagyon fontos a türelem,ha nem vagyunk türelmesek akkor el se kezdjük a beszédtanítást(amikor kezdünk türelmetlenkedni rezegni kezd a hangunk,de ezt mi észre se vesszüg míg papagájunk meg ijed tőle gondoljunk bele ezek után milyen rossz lehet neki ahogy elkezdjük mondani rossz(nem lágy)hangejtéssel,hogy buta(igaz nem tudja ez a szó mit jelent ,de érzi hangunkon,hogy mérgesek vagyunk).Úgy kezdjük a beszédtanítást:ültessük az újunkra a papagájt és 20-25-ször egyformán(szinte monólogként)ismételjük el a megtanulni kívánt szót.Egy-két hónap körübelül míg megtanul beszélni(ha papagájunk a jobb képeségüek közt van lehet,hogy sokkal kevesebb időt vesz igénybe).Vannak "helyzetjáték" beszéd is.Ami anyit jelent,hogy papagájunk csak bizonyos hejzetekben mondja a szót(pl.:este mondja,hogy "Jó éjszakát").Ezt úgy tanítsuk meg neki,hogy mondjuk akkor "amikor kell"és aztán ültessük az újunkra és mondjuk el neki 20-25-ször(pl.:menjünk ki és aztán menjünk be és mondjuk "Jónapot"ezt ismételjük meg ötször aztán ültessük újunkra és mondjuk el 25-ször kb.).Így papagájunk megtanulja a szót és azt bizonyos helyzetekban használja.Átlagosan egy madár 20-25 szóra tanítható meg.A hímek szebben és biztossabon beszélnek(én még tojót nem hallotam beszélni),de ez nem jelenti azt ,hogy biztosan nem beszélnek(ha szeretnénk kipróbálhatjuk,de ha mindenféleképpen szeretnénk,hogy beszéljen inkább hímet vegyünk)!"Megbocsáthatatlan viszont a gügyögve tanítás"."Aki halott már gügyögve beszélni papagájt biztos ő nem úgy fogja tanítani sajátját"(ha ön nemhiszi próbálja ki,de nem ajánlom). Először a papagáj nevét tanítsuk meg (ezt ajánlatos).A hímet a tojótól attól különböztetjük meg,hogy a hímnek csőre felett sötét kék(világos,néha) a viaszhártyája míg a tojóé barna vagy szürke.De azt azért ne felejtsük el,hogy papagájunk nem beszél hanem hangot utánoz(nem is érti amit mond,de nekünk nagy öröm mikor elöszőr megszólal).A legfontosabb,hogy a foglalkozások papagájunk számára játék legyen ne tanulás!Sok sikert kívánok a beszédtanításhoz!

Forrás:Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj

Üdvözöllek a blogomon!