Szédülés

Ez több okra visszavezethető betegség.Általában ijedség miatt alakul ki.Nappal madarunk szédül éjjel pedig megvadul és nagy kárt okozz e-közbe magában(például:szárny-láb törés stb.)

De amiatt is lehet,hogy madarunk véletlenül kiszabadul és neki repül tiszta erőből az ablaknak.Ilyenkor vagy elpusztul a madár vagy szédülni kezd,ezen sajnos nem lehet segíteni.

Valamint vitaminhiány miatt is kialakulhat.Legyünk mindig résen mert van,hogy madarunkon nem látjuk,hogy szédül!!!

A szédülés jelei:étvágytalanság,rossz repülés(mindennek neki megy),kedvtelenség,madarunk eddig játékos volt most kevésbé.

10 estből csak 3 papagáj vagy ennél is kevesebb gyógyul meg a szédüléses betegség folytán.

Lábrühösség

Okozója a Cnemidocoptes mutans nevű rühatka.Az atka a láb fedőpikkelyeibe.

Tünetei: hámvastagodás

szürkés lábszín

ez által az állat csipkedi a lábát(mert viszket) és nagy károkat tud tenni magában.

Kezelése: Először fel kell puhítani meleg vízzel(beáztatva a madár lábát)majd szappanos vízzel.Csak ezek után alkalmazzuk az atkaölő szert:Helmerich-kenőcs,kreolinkenőcs és ilyesmi ápoló szerekkel.(esetleg vazelinnal,de csak puhítás céljából és a kezelés után mossuk le).

A kezelés kicsit macerás,de megéri.

Kopaszodás

Sokan összekeverik a vedléssel.Pedig ez egy könnyen meggyógyítható betegség!Oka a vitamin hiány, melynek megelőzését mér leírtam a papagájok etetésénél.A feje búbján,oldalán ENYHÉN  kopaszodni kezd.Általában télen jelentkezik a betegség.Ha nyáron kiengedjük a volierbe és adunk neki almát,répát hamar el múlik!Aggodalomra semmi ok.

Ha nem múlik el más betegségről van szó.Nézzük meg alaposabban a madarunk állapotát.

A játékos hullámos papagáj

Mindenki tudja, hogy a papagájok közül az egyik legjátékosabbak a hullámos papagájok.Nagyon sok játékot lehet venni és kitalálni is.A legjobbak a természetes anyagokból készült játékok persze a műanyag játékok is nagyon jók a legjobb ha van ebből is abból is van.A természetes játékok:pl.: sok szénát egy négyzet alakú gömbbe kötjük ezzel madarunk jól el tud szórakozni, vagy télen tobozt beakasztani neki. Lehet a bolti játékokat is beakasztani vagy Ping Pong (csörgős)kis labdát a karicka aljára tenni.

De még sok mást ki lehet találni a lényeg a fantázia,de arra vigyázunk ne legyen madarunknak káros pl.:ne lógjanak ki belőle szögek vagy ne legyen festékes,és ne használja előtte más állat,valamint legyen tiszta és ne akadjon bele madarunk karma,csőre.

Jó játék készítést!Nagy öröm mikor látjuk milyen jól szórakozik a játékokkal madarunk.Ha bizonyos időközönként rakjuk be például a Pin Pong labdát akkor többet játszik  vele egy alkalommal.

A kézhez szokatatás

Igen, ha ezt a szót meg haljuk a papagájokkal kapcsolatban nagy feladatra gondolunk és az is,de itt van pár jó tipp ,hogy a papagájnak játék és boldogság neked pedig sikeres legyen a szoktatás.Elöszőr rakj az ujjadra pár magot és a kalitka külsejéröl kinálgasd neki egy nap 5-6-szor(ne az nap kezd a kézhez szoktatást amikor megérkezik mert egyébként is stresszes álapotban van) egy nap,majd két nap múlva ne oda tedd ahol épp van hanem ő menjen érte.1-2 hét múlva úgyanzt tedd csak a tenyeredbe tedd a magokat és nyúlj be a kalitkába várd meg míg rárepül(ha már nagyon megbizik benned),de rá is tessékelheted a kezedre(közel viszed hozzá a kezedet óvatosan és ott tartod szép lassan rá fog menni) majd ha rá megy várd meg míg megeszi a magokat és az egyik ujjadal simogasd a begyét ha nem sikerül elsőre próbálkozz egy kicsit később ,élvezni fogja.Ezt is csináld egy-két hétig.Majd amikor ül a boton egy nyugodt pillanatot néz ki és dugd be a kezed a kalitkába a mutató ujjaddal emelgesd meg az egyik lábát ha rálép adj neki egy kis jutalom falatot,ezt is csináld 1-2 hétig.Ha végig csinálod akkor azt fogod észre venni ahogy bedugod a kalitkába a kezed rögtön rá száll.Vigyázz a foglalkozások ne legyenek több fél-egy óránál!Csináj olyan játékokat melyeknél játékosan gyakorolja,hogy rá megy az ujjadra pl.:tarts a hüvelyk és középső ujjadal egy magot nyúsd ki a mutatóujjaddal,hogy rá kelljen lépni,és még csomó hasonlót találhatsz ki!A lényeg ,hogy te legyél a madár társa.Annak nincs értelme ,hogy foglalkozol vele öt percet egy nap és az amúgy is kicsi kaltkáját(hisz egy kalitka nem lehet elég nagy)tele rakod csomó játékkal.Akkor inkábbvegyél neki egy társat(papagájt).Jó szórakozást és tanítást!http://www.haziallat.hu/diszmadarak/hullamos-papagaj/1789/2/hullamos-papagaj_2.jpg

A hullámos papagájok etetése

A hullámos papagájok etetésének nincs azzal vége,hogy megvesszük a boltba a mageledelét!A legfontosabb,hogy válozatos legyen étlapja.Mi magunk is kikeverhetjük tápját(,de csak akkor érdemes ha tenyészteni szeretnénk és több madarunk van)csak meg kell venünk az alap magvakat.A madaraknak a következő magvakat lehet  adni:fehér köles,vörös köles, zab,muharmag,repcemag,napraforgó,lenmag,kendermag,fénymag.Persze nem vagyunk rossz gazdák ha madarunknak nem adunk százféle magott!Mindig a magokat valamilyen arányban adjuk:35-40%fehér köles,20-25% vörös köles(felcserélhető a papagáj izlésétől függ melyik kölest szereti jobban)a fiatal papagájoknak 20-25%zab a kifejlett madaraknak lecsökenthetjük 10-15%-ra ,a napraforgómagból10%-nyit a többi magból pedig10-15-20%-nyit adjunk.Meglepő,de a természetes élőhelyüken élő papagájok étkezéséről igen kevest tudunk.Nagyon fontos,hogy a papagáj kapjon sok zöldséget,gyümölcsöt és lágyeleségre is szükség van főleg a fiatal korban.Adhatunk madarunknak tyúkhúrt,salátát,sárgarépát,almát,paparikát.Nyáron a vizes saláta leveleken szeretnek játszani a papagájok és enni is szeretik.Mindent alaposan mossunk meg!A sárgarépának a zöldjét is odadhatjuk ,de csak kertből és megmosva mert a permet megölheti madarunkat, még akkor is .ha csak parányit vitt be szervezetébe.Az almának a magját ne adjuk oda, mert cinket tartalmaz.A répát az ilyen kis termetű papagájoknak inkább reszelve adjuk.Csírázó magvakat is adhatunk(beáztatjuk egy-két napig a kölest s belekeverjük a "sima" magok közé).A lágyeleséghez hasonló a csíráztatott mag,de nem potólja! Legyeleségként főtt és reszelt tojást adjunk, melyhez keverhetünk reszelt sárgarépát,almát.Télen se feledkezünk meg a zöld takarmányról.A kalitkában a magos és az itatós tál mindig legyen bent.Fontos tudni,hogy a madár, ha kimagozta a magot a mag héja visszaesik a tálba ezt öntsük le (nem eszi meg ),mert madarunk így éhen is halhat ,míg mi azt hittük van elesége.Friss vize is legyen mindig.

A kalitkában tartsunk szépiát, mellyel madarunk koptathatja csőrét.Ha sok különböző méretű bot van a kalitkában nem nő meg a csőre, hisz az is meg tud nőni, akárcsak a karmai.Ne vegyünk ülőrudakat az áruházakban, hisz azok egyforma vastagságúak és pénzbe kerülnek, inkább egy gyümölcsfa vastagabb, vékonyabb ágait vágjuk le(ami kiszáradóban van és metszés időben,vagyis nincs még levele) és mossuk meg ezeket is sokkal hasznosabbak, mint a bolti.A télen a levágott és meg mosott fűzfa ágat berakhatjuk a kalitka aljára,ezzel játszhat s koptathatja karmait,csőrét.

Az első nagy röptetés

Hát igen félelemetesnek hangzik minden gazda számára, de nem az (már akinek szelíd a papagája). Mielött elkezdenénk egy papagájt reptetni érdemes"előkészíteni a terepet" a madárnak: kell egy leszáló rúd (amyelyet majd kedvenc helyér rakunk), és el kell raknunk a veszélyes vagy értékes tárgyakat, az ajtókat,  ablakokat csukjuk be (nehogy madarunk elrepüljön) az ablakok elé tegyünk valamilyen függönyt (ha nincs)(inkább a karmait szedjük ki a fügönyből mint,hogy neki repüljön tiszta erőből és eltörje szárnyát,lábát!). Fontos,hogy olyan helyen röptesük a papagájt, ahol nap, mint nap van a kalitkája (ha nem ott reptetjük hetekel elöbb 1-2 órára vigyük oda és ott játszunk vele), hogy ne ilyedjen meg a akörnyezetétől! Ne keverjék össze a röpdét (voliert) a játszó kalitkát a madár szobát és a röptetést! A röpde arra jó,hogy nyáron papagájunk kint tudjon "szárnyalni", a játszó kalitkába madarunkat berakhatjuk játszani pár órára. A madár szoba az sok együtt tartott madár helye (őket nem szükséges röptetni), míg a röptetés egy kalitkában tartott madárral történik és nap, mint nap ajánlatos (vagy legalább egy héten ötször) csinálni!

A röptetést úgy kezdjük,hogy ültessük madarunkat ujjunkra és óvatosan vegyük ki kalitkájából. Hamarosan elrepül ujjunkról. Ha úgy érezzük instabil helyen van, vegyük le onnan (rakjuk oda ujjunk,  ő rálép és tegyük le másik helyen) .Röptetés közben fejünkre szállhat a madár vagy vállunkra, ilyenkor ne tessékkeljük le!!! Várjuk meg míg maga megy el .Ahova a madár mindig visszatér és fölötte repked vagy rápróbál  szállni valamire, az lesz a kedvenc helye, ide tegyük az üllő rudát (ezt nem tudjuk befolyásolni akkor is mindig oda fog szállni ha törik ha szakad), alá helyezzünk újságpapírt hisz madarunk ott lesz a legtöbbet ,így oda is fog a legtöbbet piszkítani úgy, hogy a takarítást így lehet a legkönnyebb elintézni. Semiféle képpen ne röptessük a most hozott madarakat,  mert stresszes álapotba vannak. És csak kézhez szoktatott madarat röptessünk szándékosan, ha madarunk még nincs  kézhez szoktatava és elszabadult nagy hajsza fog következni. Pont ezért amikor áthelyezzük a madarat, mindent alaposan csukjunk be (udvaron véletlenül se végezzünk ilyesmit)!  Ha étkezés elött van madarunk, talán egy kis fürtös kölessel be tudjuk csábítani, de az is lehet, hogy a madarunknkat saját hasa fogja vissza terelni a kalitkába, de ha nem a hasa, akkor elöbb -utóbb elfárad és vissza tudjuk rakni (nagyon figyeljünk, mert így lehet félni fog a röptetéstől , ezért nagyon óvatosak legyünk az áthelyezéssel). Az elő röptetés teszi az első benyomást,  ezt nem árt megjegyezni!

jó röptetést!

A Francia vedlés

Azt hiszem minden gazda legrosszabb rémálma, ha papagála el kapja ezt a kórt! Tünetek:-fark,evező és kormánytollait tépkedi madarunk

-megviseltneklátszik,nem úgy zajlik a vedlés mint átlagos esetben.

A kór okát nem ismerik,  csak feltételezik, hogy az anyagcserezavar okozhatja. Általában egyes párok fiókái kapják el ezt a kórt még a fészekbe. Nem gyógyítható, de ha időben észreveszik , helyes táplálásal még visszafordítható a betegség. Ez egy toll betegség. A hullámos,nimfa és törpe papagájokon szokott felütni ez a  kór .A nevét onnan kapta, hogy Franciaországban tünt fel először. Sokan összekeverik a sima vedléssel,  bár igaz az első vedlés kritikus. de az is lehet,hogy madarunk unatkozik és ezzel "üt, i el az időt" ilyenkor foglalkozzunk vele többet! A súlyos francia vedlés során madarunk röpp képtelenné válik és úgynéz ki, mintha csak pár tolla lenne. Sokan megkérdezik hogy:biztos nem fog tudni repülni? Erre a kérdésre csak az állapot a válasz (milyen súlyosságú a kór).

Üdvözöllek a blogomon!