Ha meg jött a papagáj...

Meghoztuk a papagájt mi a teendő?

Az utazással kapcsolatban sajnos van esély arra ,hogy papagájunk nem bírja jól az utazást és elpusztul ezért fontos a következő szempontoknak megfelelnie a papagájnak a választás során: tollazata a testére simuljon,csőre ne legyen redős,legyen mozgékony,ne legyen túl szelíd(ezek mind betegségekre utalhatnak ,de nem szabad annyira ezt beképzelni hisz ez elég ritkán fordul elő).Érdemes helyileg közel keresni eladó papagájt  így az utazás kevesebb ideig tart ,stressz mentesebb.

Nos meghoztuk a papagájt tegyük be a ketrecbe óvatosan mint ahogy a röptetésnél is írtam ha lehet ne repüljön ki a kezünkből.Rádiót ne kapcsoljunk be se semmilyen zenét csak csend legyen és nyugalom.A gazda beszéljen a madárhoz és semmiképpen ne csináljon hirtelen mozdulatokat.Általában a papagáj az első napon nem eszik lehet ,hogy az első héten se ,de ha a második héten se eszik beteg.Ilyenkor vigyük el az állatorvoshoz.

Remélem hasznát veszitek a tanácsomnak!

Papagájt szeretnék ,hova tegyem?

Olyan sok egzotikus papagáj fajta létezik ,hogyan válasszak?

Itt van pár dolog amit madarak vásárlásánál figyelembe kell venni:milyen drága,mekkora hely szükséges neki,milyen hangos(ha például társas házban lakunk nem ajánlatos Jákó papagájt venni),hány évig él, milyen árban van az elesége,beteges -e?

A hullámos papagáj manapság 800-1500 Ft -ért kapható,érdemes tenyésztőtől venni ott olcsob és fiatalabb valamint első madár vásárlásnál sok hasznos tanáccsal tudd ellátni.Egy magányos hullámos papagájnak 50X30X40 kalitka méret a minimum(,de ahogy mondtam nincs elég nagy...) ha párban tartjuk akkor 75X40X50 cm az ajánlott! A hullámos papagáj ne hangos és hangja nem is éles. Ha jól tartunk egy hullámos papagáj átlagosan 15 évig él ,de volt már 20 éves is.Azt fontos figyelembe venni,hogy ha párban tartunk hullámos papagájt és az egyik elpusztul hamarosan a másik is elfog!Az elesége 300-forintól több ezer forintig terjed vannak a rudak karikák ezek 200-500 Ft közt vannak az eleség 400-500 Ft 1500 Ft-ig,de szerintem még többért is kapható.Egyáltalán nem beteges csak a Francia vedlés kapja el őket nagy számban de az a fészek kirepülésétől az első vedlésig fenyeget csak.Érdemes olyan helyre tenni ,hogy körülötte vannak nem mérgező zöld növények,és két oldalról (vagy egy) érje fal a kalitkát mert ez biztonságot ad madarunk számára.

Röpde készítése

Először is egy vázat csinálunk neki.Attól függ a mérete hova tesszük ,de 1 méter magas és 60 cm széles legalább legyen.A röpdéknél és kalitkáknál nincs elég nagy!

De tartsuk szem előtt azt a mondást:Kétszer mérj egyszer vágj!

A lábai 5 cm -eresek legyenek.(Jó ha van lába így nem a földön van, a macskák, nyestek miatt nagyon fontos!)

Kis lyukú tyúkhálóval vagy vakod hálóval kell befedni. Amikor leszeretnénk festeni vegyük figyelembe ,hogy állatbarát vagy gyerekeknek szánt festék legyen, nehogy a papagáj lecsipegesse és elpusztuljon.

Helyezünk el benne gyümölcs fa ágakat,etetőt, itatót és kész is a röpdénk!

Élősködők,atkaság

Ezt egy Dermanisus avium nevű atka okozza.Nappal a karicka repedéseibe húzódik meg és éjjel"vándorol" a madárra(ha elszaporodik már nappal is).Az emberre is átterjedhet.A madár a viszketés és a nagyfokú vérszívás miatt elkezd lesoványodni majd az állat elpusztulásához vezet.Fontos,hogy időben észre vegyük őket különben nagyon eltudnak szaporodni. Az egész kalitkát mossuk át vegyszerrel(ha nem fém kalickánk van akkor ezt nem lehet megtenni mert vagy a festék vagy a fa fel tud púposodni!Ilyen kor van egy un.:Piretrin-89-phyl szer megy vetőmag boltokban kapható.Ez tetű irtó és kíméletes a különböző anyagokhoz.

Az atkaság különböző képpen is meg tud jelenni:ha kinövések nőnek a papagájunk lábán csőrén.Figyelmeztetés:Nem összekeverendő a lábrühösségel!

Kezelése:Ivermectin spot on light készítménnyel kell bekkeni a fertőzőtt területett!

Forrás:Siroki:Díszmadarak a lakásban

Papagájkór

Ezt a betegséget is vírus okozza.Először papagájokon mutatták ki (ez utal a nevére),de más madarakra is átterjedhet.Manapság ezt a betegséget nagyon sok hullámos papagáj  megkapja ,rájuk nézve ez halálos betegség sajnos még nincs rá gyógymód ,de állatorvosunk biztos ajánl valamit hisz nagyon sokféle variáció van. Alapvetően ez egy tüdőgyulladás egy fajtája.

Gyakran az ember is megkaphatja. Ez úgy kerülhető el ,hogy madarunkat nem puszilgatjuk (hisz ezzel őt és magunkat veszélybe sodorjuk).Valamint madarunk úgysem értékeli annyira mintha valami érdekes játékot találunk ki vagy megsimogatjuk.Ezért fontos a papagájjal való foglalkozás után kezet mosni (ha tenyésztés céljából tartunk madarat ha kedvencként!).

Ez a betegség inkább tenyészeteknél szokott felütni ott viszont nagyon gyorsan terjed így hamar vegyük észre és válasszuk el a többi madártól!

Tegyünk meg mindent ,hogy minden hullámos papagáj ilyen egészséges legyen!

Ázott tollak

Ez ígazából nem is betegség hanem egy teljesen átlagos jelenság a madár pancsikolása után ezzel csak az az egy baj van ,hogy ha fúj a szél megfázhat.Ezért egy száraz puha ronggyal (szélben,hidegebb időben) törölgessük meg. Persze a legnagyobb kánikulába nem kell.Télen a madarunk ne fürödjön mert nagy esélye van a meghülése betegségre!

Ettől  a betegségtől egyátalán nem kell félni!

Betegség megelőzés ,de hogy?

Mindenki mondja a betegséget megelőzni kell ,de pontosan mit is rejt ez:

Először is az egészséges madár vásárlása.Tehát ne gubbasszon,tollazata legyen egészséges stb.

Másodszor a kalitkát huzat mentes helyre tegyük.

Harmadszor papagájunk ne legyen a tűző napon és 10 C° alatti hőmérsékleten ne legyen hiszen mediterán madár így számoljunk azzal ,hogy télen be kell vinni a lakásba.

Negyedszer nem árt ha beszerzünk egy csepegtető pipettát a gyógyszertárban mivel ha sürgős esetben nem érhető el az állatorvos ezzel vizet és ételt tudunk adni madarunknak.

Valamint néha emberi gyógyszerek használatára kényszerülünk!Csak arra figyeljünk,hogy találjuk el a mennyiséget hiszen nem szabad az egészet beadni mert madarunk elpusztul ,de keveset se mert akkor nem ha a gyógyszer.

Végül pedig a változatos étrend. Amiről a papagájok etetése cím alatt már írtam.

Élettani gondok és betegségek összekeverése hatalmas hiba.Ázott tollak,Tollhullatás,tolltépkedés,Túlnőtt csőr ,karom ezek mind a táplálkozásban vagy gondozásban lévő hibák melyeket kilehet javítani a betegség nem például:Meghűléses betegség.Persze még sok betegséget lehet sorolni mindkét csoportba ,de a betegség megelőzéséhez azt is kell tudnunk mi a betegség!

Üdvözöllek a blogomon!