Egy személyes történet:

Eddig egyedül tartottam a hullámos papagájomat az utóbbi napokban viszont a szomszéd pintyével van egy kalitkába. Ugyanis egy macska kirabolta a párját ő pedig megsérült.A szomszéd áthozta ,hogy nincs párja és gubbaszt.Nem volt szívem azt mondani ,hogy maradjon ott.S így hirtelen két madaram lett.De nagyon érdekes volt a kis pinty át helyezése, a madarak viselkedése.A madaram Pityu olyan mint én olyan kis félős(muja) és először ő félt a nála kétszer kisebb pintytől.De aztán este összebújva aludtak.

Nem akarom nagyon el személyesíteni a blogomat ,de a szomszéd madártartó hibáiból szeretném ha mindenki tanulna:1. Madarat nem tartunk a földön.

2. Ha a kalitka forrasztása elengedett forraszuk vissza(a madár ilyenkor ne tartózkodjon a kalitkába),vagy javitassuk meg szakemberrel.

3. A sérült madarat ne tegyük ki stressznek.

De szándékosan is tarthatunk együtt egyes Pintyeket a papagájunkkal.Mi előtt ezt megtennék alaposan olvassunk utána mert nem minden pinty jó párosítás a hullámos papagájjal.A leggyakoribb a rizspinty.

Szamonellózisok,bélfertőzés

Nyári hónapok  bélfertőzése::Ez betegség inkább nyáron gyakoribb(a neve is erre utal).Mivel a higiéniára épül.Fontos a kalitka tisztán tartása.Valamint az etetők ,itatók minden napi áttörlése és nyáron akár napi háromszor a víz kicserélése mert a melegben elszaporodnak a baktériumok.A legfontosabb megelőzni a problémát!

Ha papagájunk esetleg elkapja ezt a kórt szappanos vagy Ultra-solos vízzel mossuk ki. FONTOS:utána alaposan öblítsük ki.

Bélfertőzés:Általában baromfik,énekes madarak kapják ,de sajnos a hullámos papagáj is elkaphatja.

Gyógyítása:Hígított alkoholos keverékkel vagy Sulfaguanidinoldattal.Ha madarunk széklete véres azonnal vigyük el az állatorvoshoz.

Ne keverjük össze ezt a két betegséget.Mivel mind a kettő inkább nyáron gyakori nagyon ügyeljünk a jellntkező tünetekre.Ha nem vagyunk biztosak abban ,hogy melyik betegséget kapta el madarunk inkább kérdezzük meg állatorvosunkat.

Forrás:Bíró Sándor:A Hullámos Papagáj

Emésztési zavarok,étvágytalanság

Segítség nem eszik a papagájom!

Jaj ,de sokszor halottam ezt a mondatot. Általában ez egy jel arra ,hogy papagájunk beteg.(Kivéve ha ma hoztuk haza!)Ilyenkor a legfontosabb ,hogy bébiétek és forralt tej legyen otthon.

Egyébként a leggyakoribb est ,hogy a begye ürül ki a madárnak mert nem adnak neki madárhomokot vagy csak a kajájába szórnak egy keveset.Ez nagy hiba ugyanis a kalitka aljára kell szórni ,hogy bármikor csipegethessen.

A másik eset ,hogy gyomorgörcse van papagájunknak.Ami a retett papagájokra a leggyakoribb mert a kajamaradékokba belecsipegett így ezt pakoljuk el mielött kiengednénk papagájunkat a karitkából.

Valamint a higiénia miatt is lehet.Pont ebben az időszakban (nyáron) naponta mossuk ki edényét a papagájunknak és utána töltsük meg magokkal,vízzel.

Iszony

Van aki azért nem tart papagájt mert fél ,hogy megcsípi.Őszintén szólva régen én is ebbe a csoportba tartoztam.Aztán a testvérem segített legyőzni ezt az " iszonyomat".A mai napig hálás vagyok neki.És egy percre se bántam meg ,hogy nem a kanárit választottam(ugyanis azt szerettem volna).A hullámos papagáj sokkal játékosabb,szórakoztató és kezes.Tehát ha ez az egy félelmed van a papagájokkal kapcsolatban egy percig se aggódj,mert a hullámos papagáj nem csíp csak ha okot adsz rá (például:direkt bosszantod). A papagájnak nem azért van a csőre ,hogy megcsípjen!:)

Az én papagájom például utálja a vizet.Most ezekbe a nagy melegekbe bárhogy is próbálkoztam(fürdető,permetezés) kitért a vízből (vagy előle).Tehát ha hasonlót észlelsz ne erőltesd!

Papagáj és macska

Mint tudjuk a madarak és a macskák ősellenségek ,de mennyibe hat ez ki a papagájokon?

Hatalmas traumaként.Sőt akár a pánikba bele is halhat főleg ha reptetjük és macskánk ráveti magát.Lehet ,hogy vannak(sőt biztos)olyan estek mikor a két állat ki jön egymással ,de csak óvatosan kísérletezzük ki.

Erről van egy aranyos történetem igaz nem papagájjal történt.Van egy kutyánk is Csocso. Vittük sétálni mikor egy macska volt a kerítés mögött más kutya ugatott volna ,de a mi kutyánk felugrott a kerítésre és oda szeretett volna bújni mellé , szerelmes lett bele.Ez a példa bizonyítja ,hogy az ellenségeknek hit állatok néha ki jönnek egymással ,de azért mert az előző madarunkkal ez ment nem biztos ,hogy a másikkal is úgy lesz.

 


Üdvözöllek a blogomon!